Rundt om Byggeriet

97. Uddannelse: Det Gode Håndværk og Byggebranchens Image med Casper Kjerumgaard

Rundt om Byggeriet Season 5 Episode 97

Her kan du sende os en besked eller personlig hilsen!

Hvilken rolle spiller fejl i vores læringsproces, og hvordan kan vi ændre vores syn på dem?

I denne uges episode er Casper Kjerumgaard gæst. Casper er som tømrer kendt for sine retro vinduesvægge og er derudover en af byggebranchens store influenter. Via sine forskellige SoMe-platforme primært Instagram @casperkjerumgaard deler han ikke bare tips og tricks til godt håndværk, han deler også åbent og ærligt sin holdning til nogle af de større samfundsmæssige udfordringer, herunder vores uddannelsessystem.

Den snak tager vi naturligvis i episoden her og så taler vi om fejl, vækst, materialevalg, håndværkeres ansvar i byggebranchen, især når det gælder at sige nej til urealistiske tidsfrister for at bevare håndværkets integritet. Branchens image, hvem står for det? Det, og meget mere kommer vi omkring. 

Tak fordi du lytter med - husk at følge podcasten, det vil støtte os til at skabe mere relevant indhold. 

Din vært: Carina Løvenfald Christiansen
Ugens gæst: Casper Kjerumgaard

Tak fordi du lytter med - husk at følge podcasten, det vil støtte os til at skabe mere relevant indhold.

Carina Løvenfald Christiansen:

Hvad er byggeriet? Danske tekster af Jesper Buhl. Scandinavian Text Service 2018. I dag sidder jeg over for en der i den grad har hænderne skruet godt på. Det ved jeg fordi han er tømrer, og så er han influencer på den gode måde, efter min mening, og den gode måde det er i gåsøjn. Udover sit tømrerarbejde der deler han gode tips og tricks til hvad godt håndværk er via sin Instagram-profil, og så er han Nick blevet for at dele sin mening om det han mener vi kan gøre endnu bedre inden for byggebranchen og herunder især uddannelsesområdet To vigtige dagsordner som jeg rigtig gerne vil være med til at sætte mere fokus på, også via podcasten her. Så det er nogle af de overordnede ting vi skal snakke om i dag. Velkommen til dig, kasper Kjermgaard.

Casper Kjerumgaard:

Tusind tak.

Carina Løvenfald Christiansen:

Jeg har hørt du spiser fejl til morgenmad.

Casper Kjerumgaard:

Det er rigtigt, det har jeg udtalt mig mange gange. Jeg tror, at den tid vi lever i nu og mange af de unge som jeg udholdt foredrag for igennem Brandop Kommune er jo panisk angst for ordet fejl. Det er at begå fejl, men måske mest af alt at blive udstillet som en der laver fejl. Og nu har jeg jo levet 52 år og kigger vi tilbage på Charles Darwin og evolutionsteorien, så har vi jo kun ét redskab og det er fejl. Hvis ikke vi begår fejl, så udvikler vi os ikke som mennesker. Og jeg tror, der ligger noget enormt unikt i, at ture kaster sig ind i arenaen en gang imellem for at vise andre unge at det er vigtigt, at vi begår fejl. Så ja, jeg spiser fejl til morgenmad. Jeg er i hvert fald ikke bange for fejl.

Carina Løvenfald Christiansen:

Hej.

Casper Kjerumgaard:

Jeg håber du har spist masser af fejl her til forresten, så du er klar til en lang snak.

Carina Løvenfald Christiansen:

Der er rigtig mange ting jeg gerne vil nå at vi skal tale om i dag. Det her er en af tingene, og det handler om vores uddannelsessystem, fordi det er på en eller anden måde lidt omvendt skruet sammen i forhold til at begå fejl.

Carina Løvenfald Christiansen:

Det er meget mere løsnings-karakterbogen, at du må ikke begå fejl. Du bliver belønnet for ikke at begå de her fejl. Men så har jeg jo også lavet en lang liste. Men inden vi lige hopper ud i den lange liste over de ting jeg godt kunne tænke mig at tale om, så kunne jeg godt tænke mig at høre lidt om din baggrund for der, hvor du er i dag, Hvis du hopper helt tilbage, hvad er du rundet af? Hvis du hopper?

Casper Kjerumgaard:

helt tilbage. Hvad er du rundet af? Helt tilbage? der er jeg jo helt klart formet af både min far, som er gardener og landskabsarkitekt. Min mor har altid sagt, at det var godt at have holdninger, men man skulle have en god retorik, så man skulle sige det på en pæn måde. Når jeg ser at folk skriver på Instagram hvad sagde du? Så sidder jeg og tænker det kunne man godt have formuleret på en anden måde. Så nej, jeg er helt klart opvokset med at det er rigtig godt at have holdninger og også kunne forsvare det på en eller anden måde. Og så selvfølgelig min morfar, som var klokker i vores foræ, der kæmpe store traphjælker.

Casper Kjerumgaard:

Var jeg fuldstændig for blind og spurgte min mor for hvem laver sådan nogen? Og så sagde han det gør Tømmerne. Og så lå det i kortene at jeg gerne ville være Tømmer. Han havde et værksted hvor jeg gik og byggede ting. Jeg havde ikke nogen stor succesople, overblind eller dum. Jeg var bare rigtig lang tid om at lære det. Så i dag kan man godt sige, at jeg både er praktisk og teoretisk begavet. Jeg har lidt for begge verdener, og så tror jeg allerede for den tid lærte jeg for både mine forældre og min morfar, at det der med at begå fejl. Det var noget, der var vigtigt i ens udvikling. Og så er.

Casper Kjerumgaard:

Jeg Gik ud af 9. Klasse, blev student, fordi jeg synes det var lidt for tidligt at starte i lære. Så efter jeg blev student startede jeg en måned efter i lære i 1991 i Julius Nielsen og Sønder, som ligger i Hvidovre, og det var et godt match, fordi de havde Slotts og Ejnbestyrelsen som deres største kunde. Det vil sige, jeg har været med på Amalien og en bernstofslot, alle de her ting, og gået med Svenden, som i den grad i høj grad var et godt håndværk, og at jeg fik til at vide at det handler ikke om, hvor hurtigt du er færdig, det skal bare sidde lige i skabet.

Casper Kjerumgaard:

Så det har jo helt klart gjort, at det har på en eller anden måde formet mig, og så bliver jeg selvik som svend i tre år, blandt andet på Ikea eller hvad hedder det, skomodehuset ude i Ballersenteret. Det gik meget stærkt, og jeg kunne mærke, det var ikke det jeg stod for, synes jeg. Jeg ville gerne tilbage til nogle af de her gamle træting at bygge medonstruktør for at blive mere vidne, vidste mere om byggeriet. Man siger jo at bygningskonstruktørerne er byggeriets generalist. Så det der med at få styr på hele byggeriet fra A til Z ville jeg gerne dykke ned i.

Casper Kjerumgaard:

Og da jeg så blev færdig, så blev jeg faktisk ansat hos arkitekt Dorte Mandrup, som jeg arbejder hos i et halvt år. Mange dage, enormt spændende projekter, men jeg kunne mærke at jeg var mere en udførende type, så jeg siger op og starter med mit eget momsnummer i 2003. Så går jeg hardcore ned med stress i 2007, fordi jeg er dårlig til at sige fra og har lært det på den hårde måde, men også gode måde, for jeg bliver ansat i Bolius efter noget tid Bolius Boligernes Videnscenter, og er med til at bygge det videnscenter op. Der er i dag igennem næsten syv år, og siger så op i 2013, fordi jeg gerne vil lave mere video og film. Vi startede med at lave tv i Bolius og andre ting hos Bolius som jeg bare synes var vildt fedt. Så det der formidlingsgen ligger helt sikkert i mig. Starter så selvstændigt i 2013 og har været det siden. Og der sniger Instagram sig jo faktisk allerede ind, og jeg kan se nogle af de første opslag jeg har lavet er helt klart bolusificeret på en eller anden måde, fiseret på en eller anden måde.

Carina Løvenfald Christiansen:

Altså, det kan godt være, det er bare mig, men du har garanteret hørt det før, det ved jeg ikke. Jeg kan jo huske, jørgen lidt, mine forældre sad, og så der kom frem. Jeg synes jo det var superspændende også. Men jeg fik lidt den. Altså, første gang jeg støttede på dig, det var den der g, at det er de gode tips til hvordan man kan fikse ting og bruge sit håndværk og sådan noget.

Casper Kjerumgaard:

Det var den første vibe jeg fik, Og det er måske også lidt boligus, Jeg tror i hvert fald, det jeg lærte i boligus, det var jo mange ting men det var jo helt klart det der med at formidle, og så er jeg godt gift med en smukt dejlig kone som er inden for marketing, så hun ved jo også rigtig meget, som jeg også har lært af. Så jeg har jo ligesom forsøgt at håndplukke ting. Jeg synes der lød godt ud fra hvad jeg kommer fra, det her med at have en ordentlig retorik, og man må gerne have en. Holdaj Kirch siger Så har vi kokkfong og så har jeg taget det bedste med, og så har jeg jo selvfølgelig hele tiden tænkt på, at min Instagram skulle være sådan et tips-and-tricks-univers. Vi kender jo alle sammen let, og det var jo sådan meditativt når han tog ned over skærmen, alt var jo fakt imponerende.

Casper Kjerumgaard:

Og meget af det prøver jeg jo ligesom også at tage med ud når jeg laver tips og tricks i værkstedet, og ved jo, at nogen går rigtig godt og går viralt med flere millioner visninger og andre får ikke så mange, men det er i virkeligheden ikke så vigtigt. Jeg tænker altid, hvis der er bare én der tænker det dem og videre, men så er det godt, og med alt andet, så er det jo blandet bolsjer. Altså jeg tror, hvis vi har en forventning om alt vi vil lave på vores Instagram eller hvor vi nu end er til stede, skal tone ud med et maks antal visninger, så dør der stress Altså det går op og ned, Det er også det, der altså står den anden derovre som der ikke får så mange kajkagen måske.

Casper Kjerumgaard:

Altså, vi er forskellige og jeg synes også det er vigtigt at jeg er ens. Jeg bruger også meget tid på Instagram. Ikke, det er mange timer.

Carina Løvenfald Christiansen:

Så med årene har jeg ligesom lært Ærligt ægte, men også der er lidt blandet, kan jeg godt lide. Okay, så, hvis vi så dykker ned i det gode håndværk, det jeg ligesom har oplevet både i mine mange samtaler her via podcasten, men også via min fars vinkel ind i byggebranchen, det er, at vi er i en tid lige nu, hvor der er måske nogen der har sovet lidt i timen i forhold til den kvalitet mange byggerier består af i dag. Hvad er din opfattelse af hvor vi er her nu? Altså, fordi jeg oplever, rigtig meget foregår lige nu i forhold til det emne.

Casper Kjerumgaard:

Jeg er fuldstændig enig, og det er spot on, lige at ramme i akilletalen. Det jeg jo siger, og det har jeg jo sagt på live tv i God Morgen Danmark, det er, at det er os håndværkere der har ansvaret. Det er vores skyld, at både vi har fået så dårligt et ry, men det er også vores sky skyld, fordi vi har været for dårlige til at sige nej. Selvfølgelig er der også andre i byggebranchen som har en rolle og et ansvar. Men vi skulle igennem rigtig mange år have været meget bedre til at sige når en bygherre, en arkitekt, en rådgiver kommer og siger nu skal I se, her, det her hus skal stå færdigt om være, men der har vi sådan lidt sagt, så prøver vi ikke, kroft sagt, så kan man se, hvor vi endte.

Casper Kjerumgaard:

Jo, en af udfordringerne synes jeg i byggeriet, det er jo, at vi håndværkere er simpelthen for dårlige til at sige nej. Der, hvor jeg kom fra, det var jo sådan, at der havde vi nogle dygtige formænd, og hvis arkitekten kom og sagde, det, der skal stå færdigt på fredag, jamen, det kan I ikke lade sig gøre. Jamen, det skal det. Jamen fint, så må du finde nogle andre. Så der var det sådan, når det ene af formændene hed Martin, når Martin sagde, det kan I ikke lade sig gøre, så kunne I ikke lade sig gøre. Vi gjorde hvad vi kunne for at nå det, men det var til den tid som der. Det var ikke sådan, at man lige sagde, nu fjerner vi lige en måned. Det blev lavet ordentligt, og det kunne jeg godt lide, og det er jo helt klart også det, der har været med til at forme mig. Men jeg synes, vi har et stort ansvar som håndværkere i, at vi skal være meget bedre til at sige nej, både overfor tid, men også pris.

Carina Løvenfald Christiansen:

Økonomi er jo slet ikke, skal bygge med. Ja, det vil jeg rigtig gerne lige komme ind på. Men først vil jeg gerne hvad tror du også, at måske sociale medier og internettet har gjort, at det netop har kunne lade sig gøre, bare at sige jamen, hvis ham her ikke har tid nu, så vælger jeg bare nogle andre, fordi jeg kan se, at der er alle dem her. Hvorimod før i tiden var du måske meget afhængig af det lokale netværk.

Casper Kjerumgaard:

Det tror jeg helt sikkert, at man kan sige. Instagram er jo åben for alle i hele verden, så ens forretning kan jo lige pludselig blive set af mange, hvis du er en dygtig håndværker og er dygtig til at formidle. Og så tror jeg bare stadigvæk, at der kommer til at ske et skridt ved at vi skal være lidt mere opmærksomme på det der med at tage for meget ind. Og det er jo også svært når vi så hører bare nogle nye mænd, kvinder, whatever, vi hører ind, men vi kender dem ikke, vi kender ikke deres kvalitet, vi kender ikke deres bevidsthed omkring. Skal vi la garantien dækker til dørens mækker? Men man kan sige det er jo også en udfordring uanset hvilken branche vi dykker ned i, så findes der jo dårlige aktører, dårlige læger, dårlige folkeskolelæger, dårlige podcastværdere, hvis man kunne sige det sådan. Så vi har jo alle sammen et ansvar i at være en bedre arbejde, præcis.

Casper Kjerumgaard:

Og nogle gange så skulle man sige så skal jeg bare ikke tage så meget ind for netop at kunne være så god, som jeg nu siger. Og nogle af de kloge hoveder siger jo, at vi skal kun være et sted mellem 75 til 80 procent belagt. De sidste 20 procent skal være på evaluering. Hvordan gik den her byggesag, få ryddet op i alle materialerne, lagtøjet, forstyr på kundelisten, forstyr på regnskabet. Men vi makser jo ud og siger, at vi skal være 150 procent belagt, og kører kunden med røven i vandskåben Og er kronisk bagefter, og så bliver det jo et efterslæb.

Casper Kjerumgaard:

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det er sådan, men en kæmpe snedbold som ruller og bliver kun bedre af at vi prøver at sige i min forretning har jeg det jo sådan, at jeg laver jo primært de her indvendige vægge med gamle vinduer og gamle døre, genbrug, og der kan jeg i perioder få rigtig mange al at få rigtig mange, altså 20-30 henvendelser på en uge. Så har jeg lavet sådan et da jeg startede med det her væg for otte år siden sådan et standardsvar. så når folk skriver til mig, så får de et standardsvar, hvor der er nogle ting de skal svare på, og allerede, lad os sige, der er ti der er skrevet. når jeg har sendt standardsvaret, så er jeg så to nu som er ret sikre på, at de gerne vil, og så tager jeg så dialogen med dem, fortæller dem prisen.

Casper Kjerumgaard:

hvis de kan godkende prisen, så tager jeg et møde med dem, og jeg har ikke haft et møde, hvor de har godkendt prisen og den skidt, det har jeg lavet, uden at det er blevet en sag. Det vil sige, der har jeg allered de kunder som bliver til noget. Så jeg tror, som håndværker har vi også et ansvar i at oplære kunderne, i at vi selvfølgelig også som håndværker har nogle krav.

Carina Løvenfald Christiansen:

Forventningssamstemmen, Præcis forventningssamstemmen.

Casper Kjerumgaard:

Og forventningssamstemmen er jo hyrdvigtig Også, at vi selvfølgel er forberedt og ved, hvad vi snakker om.

Carina Løvenfald Christiansen:

Så vi skal lige Ja, og er det så? Fordi jeg har jo to opfattelser af håndværkere. Jeg har både oplevet Det gode håndværk, god service, altså virkelig ordentlige mennesker, der taler nemlig ordentligt om, så at man har været uenig omkring nogle ting osv, men har bevaret en god tone og ligesom også leverer en vare man er tilfreds med i sidste ende.

Carina Løvenfald Christiansen:

Men jeg har også været vidne til det modsatte, Og desværre og jeg ved ikke, hvorfor det altid er sådan, men det er nogle gange også bare, at det så er de negative ting, der så får lov til at fylde. Hvordan får vi ligesom vendt, viser jeg jer. Men hvad kan man som håndværker gøre her? Har du nogen god råd til, hvordan man ligesom kan? Ja, hvad der gør. En god håndværker er et.

Casper Kjerumgaard:

Et bedre ryg, ja, et bedre ryg. Vi har et stort ansvar som håndværker, det har vi jo været inde på. Det vi lyser på, vokser, det vi fokuserer på, får vi mere af. Så det jeg mener og det jeg også prøver på i min kanal, det er jo at tage de positive historativitet i verden. Og det er der også og det vil der nok også altid være, fordi medierne får klik bag de gode historier.

Casper Kjerumgaard:

Vi vil bare have de her negative ting, og derfor tror jeg, at vi, hvis vi skal spole den tilbage til håndværkerne, skal være meget bedre til at fortælle alle de positive historier. Vi må gerne fortælle at vi har måle en dør forkert op når man skal montere den og at man derfor næste gang skal være mere grundig og hyggelig mod bredden, højden osv. Men jeg synes, vi skal være lidt på vagt omkring hvordan det er. Medierne fortæller historier, og der er simpelthen så mange gode historier at dykke ned i, og vi er jo en tid i bæredygtighedens tegn, hvor der er enormt stort fokus på godt håndværk, på gammel byggeri man kan sige, det er jo den ene historie efter den anden.

Casper Kjerumgaard:

Vi lige startede et samarbejde med Fritidsmuseet som skal handle om, at det gode håndværk kan man lære af fra gamle dage tænk engang altså vi byggede jo på en måde dengang som gør, at husene stadigvæk står.

Casper Kjerumgaard:

Hvorfor er det at vi gør alt hvad vi kan for ikke at bygge på den måde? Det er jo helt åndssvagt. Men nu kom jeg lidt ud i en tangent. Altså, vi har jo et ansvar for at vi skal bevare den positive tone. Jeg elsker, når nogen i mit feed på Instagram danser eller er glade eller laver en eller anden opvarmningsvideo om at nu skal vi varme op, inden vi går på arbejde. Det historie om at nu har jeg lige lavet den her radiator skjuler og den sidder bare lige i skabet. Masinghængsler, dem bliver klikket på. Altså det mener jeg. Jeg har lige støvsuget, fordi selvfølgelig skal jeg jo støvsuge efter mig, rydde pænt op, min bil står pænt og så videre, så videre. Så, uanset hvordan vi vender og drejer ikke, så skal du måske kigge lidt indad og måske få ryddet op i noget og sorteret.

Carina Løvenfald Christiansen:

Ja, men i forhold til det her med materialer, hvor starter vi hen her? Fordi vi er jo apropos, der er nogen der har sovet i timen der står rigtig mange byggerier som er bygget i en tid, hvor alt lige pludselig skulle gå hurtigt og noget skulle være færdigt det skulle være færdigt i går og kvaliteten lager. Nu har vi så en masse byggerier, der er af den kvalitet de så er. Vi har også rigtig mange fra den gang, hvor man lavede tingene i god kvalitet. Men hvad er god kvalitet inden for tømmerfaget?

Casper Kjerumgaard:

Altså man kan sige det jeg vokser op med som jeg lærte. Det sted hvor jeg stod i lærte var jo, at byggeri ikke handler om at være førstfærdig, men bedstfærdig. Der er jo sket et kæmpe skred fra 90 mener jeg at så må du gerne stoppe med at være håndværker. Og det er jo uanset hvem du hyrer ind, så vil vi jo gerne have at de gør deres arbejde ordentligt, og det ødelægger det for rigtig mange. God kvalitet er, at du løser opgaven allerede fra start ved at gå i dialog med kunden, som måske efterspørger noget specifikt og allerede er bevidst omkring nogle materialer. Og du kan sige at de her materialer er ikke bæredygtige, de vil ikke være gode for dig, de holder tre år, det her projekt koster jo en del penge, så hvorfor ikke vælge nogle materialer af god kvalitet, sådan at du måske har en terrasse der kan holde 50 år? Det er også at være en god håndværker, det er også god kvalitet.

Casper Kjerumgaard:

Jeg mener, kvaliteten starter allerede for os håndværkere ved det indledende møde Eller det du lægger op på din reklame, om det er på Instagram, linkedin eller hvor det er. Jeg mener, vi skal have en holdning. Vi skal have en holdning materialer, men også udførelsen. Hvordan afleverer vi det? Hvad er det for nogle skruer vi bruger. Vi pløjer ikke bare indendørs skruer i en udendørs terrasse af egetræ, hvor det skal være en bestemt type skruer. Det er jo nede på minimale ting, og har du styr på de her ting, som kan være svært, hvis du har mange det. Det er derfor jeg mener, at vi skal skære fra, sådan så du står med nogle unikke produkter som du 100% kan levere hver gang. Hellere være verdensmester til én ting end næstbedst til det hele, plejer jeg også at sige, og jeg tror, at vi som håndværkere kan lære noget i at dykke ned i et fag og blive rigtig gode til det Ja dygtiggøres og tjener Dygtiggørs ikke.

Casper Kjerumgaard:

Jeg har jo valgt indvendige vægge, og jeg er ikke verdensmester i det, men det er mit mål. Men det er jo sådan, at når jeg kører i min bil på Østerbro eller Frederiksberg, så er der jo damer som siger det er dig med væggene. Det synes jeg er vild god oplevelse. Og også spørge dem efterfølgende var der noget i det jeg gjorde, som ikke levede op til det I havde forventet? Så vi skal evaluere. Alle mulige andre brancher evaluerer, det bør vi også gøre. Så godt håndværk, god kvalitet er, at vi er mere opmærksomme på hvad det overhovedet er og sælger.

Carina Løvenfald Christiansen:

Ja, og hvad kan vi da gøre bedre til næste gang?

Casper Kjerumgaard:

Præcis Altså have et ønske om at blive bedre hver gang ikke. Altså, hvis man dykker ned, undskyld, men hvis man dykker ned i Steve Jobs, som jo kom til det han lavede på en sjov og underfundelig måde, så var det jo bare. Det skal være bedre hver gang.

Carina Løvenfald Christiansen:

Og ret fedt, i Helt enig. Men det kaster mig jo lidt tilbage til, hvordan vi jo så har sat hele vores uddannelsesystem op. fordi det er jo også ærgerligt på en eller anden måde, at der er den her opfattelse af, at, hvis ikke du kan den gymnasielle vej, så kan du altid blive håndværker. Eller så har du ligesom plan B, alle dem, der ikke kommer ind med snittet der i orden, så kommer de lige en anden vej. Og så er der jo de der håndværkerfag. Hvad vil du så være, ikke? Jo, det er måske også med til nu siger jeg sådan noget ødelæg igen i gåsøgn stoltheden omkring det man så uddanner sig til at være.

Casper Kjerumgaard:

Ja, du behøver ikke engang sætte det i anførselstegn.

Casper Kjerumgaard:

Jeg er helt enig. Jeg tror, at en stor udfordring, hvis vi skal kigge på STX'en og det gymnasielle linje lige nu her, det er jo, at nu har jeg jo selv unge, som er i gymnasiet lige nu Der er rigtig mange mistrives, og gymnasievejen var ikke det de skulle. Hvis jeg står i en folkeskoleklasse, så kan man, groft sagt og det kan jo være forskelligt, alt efter, hvor vi er herinde i landet sige, at den ene halvdel er praktisk begavet, den anden halvdel er teoretisk begavet. Dem, der er teoretisk begavet, der er STX'en, den gymnasiale vej, perfekt, spot on. Det kunne måske godt tyde på det. De vælger jo alligevel STX'en, den gymnasielle vej, fordi det gør alle vennerne. De vil ikke gå glip af det sociale, de vil ikke gå glip af festerne, de vil ikke gå glip af dagligdagen, hvor, hvis du vælger en håndværk, så skal du tage ud på en eller anden skole. Synes jeg, hvilket er en genistreg lavet, det der hedder EPX'en.

Casper Kjerumgaard:

Ja, du var forbi, det er rigtigt, vi var inviteret Sif og Anders Nielsen, min gode ven, og nogle flere til at komme med vores holdninger til den, inden den faktisk blev ligget, kom ud i pressen, Og jeg synes, den er god i det område. Der hedder dem, der gerne måske vil noget med håndværk. Fordi man kan sige, der er jo mange der går ud af 9. Klasse eller 10. Klasse som ikke rigtig ved, hvad de vil.

Casper Kjerumgaard:

De næste par, Der er rigtig mange, Rigtig mange, Og det kan jeg godt få, for jeg gjorde det jo selv, Jeg tog gymnasiet. Så de har brug for noget tænkepause. Det er jo ikke et sabbatår at gå i gymnasiet, tværtimod, Men det er jo noget tænkepause til måske at finde lidt ud af, hvad det er man gerne vil. Ved at have den her uddannelse, som jo er mere strømlignet de håndværksmæssige, designmæssige uddannelser, så kan man måske få lidt mere smag for i hvilken retning du gerne vil, Men måske også i højere grad mærke lidt efter Og så derefter Både ikke spille to år, men blive klogere på nogle områder, som du så kan dygtiggøre dig i.

Carina Løvenfald Christiansen:

Og det er det, den er til.

Casper Kjerumgaard:

Det er helt klart. til den er beregnet til. Nu kan jeg ikke huske, hvordår den er den skal lande, om det er 28, 29 eller 30. Ja, det kan jeg heller ikke, men det er jo, det ja.

Carina Løvenfald Christiansen:

Så det er ikke en specifik uddannelseslinje i sig selv, eller hvordan?

Casper Kjerumgaard:

Det er jo en specifik uddannelse i sig selv, kan man sige, Ligesom STX'en. Så er det jo Så. Vi foreslog, SIF, foreslog, at der skulle være noget med design. Vi tænkte også sådan noget med økonomi eller iværksætteri som måske kunne være interessant.

Carina Løvenfald Christiansen:

Hvilket vi jo egentlig også gerne vil sætte noget mere fokus på her, fordi du kan jo videre lidt altså, i stedet for at tage CBS-vejen eller nogle andre business-orienterede veje, så byder byggebranchen jo også op, til at man kan være selvstændig drive sin egen virksomhed. Du kan være iværksætter på mange måder.

Casper Kjerumgaard:

Ja, præcis.

Carina Løvenfald Christiansen:

Så det vil vi også gerne være med til at skabe nogle gode fortællinger her.

Casper Kjerumgaard:

Helt sikkert.

Carina Løvenfald Christiansen:

Så det er rigtigt.

Casper Kjerumgaard:

Og det er jo uhyre spændende, jo, at Anders Nielsen jo er jo også tømmer. Sif er jo blevet tv-vært nu og er jo sådan en meget.

Casper Kjerumgaard:

DIY-pigen Og jeg er tømmer Kasper, men at vi bliver inviteret ind til Mathiasen, når han skal komme med sådan en, det er da fuldstændig fantastisk. Vi vil også blive inviteret til sommergruppemøde, fordi regeringen jo havde det her erhvervsskole for lige, hvor de skulle donere 900 millioner de næste 10 år, og så ville de høre vores tanker omkring, hvad vi synes om det. Det var så forrige sommer ikke? Jeg stod på en genbrugsstation, da min telefon ringede, og min søn sagde det er.

Casper Kjerumgaard:

Mette Frederiksen Og jeg kender ikke no, eller en af hendes andre sætter, som sagde, at der var det her møde. Så det synes jeg, da er. Det er da fedt at kunne vinde den af på en eller anden måde, sætte flueben ved at have en holdning, have formuleret den ordentligt på min kanal, at jeg er blevet hørt. Min kanal er jo også vokset.

Carina Løvenfald Christiansen:

Men så, på en eller anden måde får jeg jo en stemme. Det bliver jeg da stolt af. Ja, det er det jeg mener med den gode influencer-måde, Og det kan man jo så diskutere. Men jeg har jo ofte tænkt, jeg er også meget praktisk eller kreativ i min måde at gå til arbejde på, eller hvad det nu kan være. Jeg har jo en far, der var elektriker.

Carina Løvenfald Christiansen:

Ja, Og jeg kan da huske i folkeskolen, at det var ikke den vej jeg blev sat i. Jeg blev da ikke eksponeret eller præsenteret for hey, du er super kreativ. Kunne du ikke tænke dig at komme ud i den her tømmer I praktik? det var mere over i. Kunne du ikke tænke dig at komme ud i den her tømmer I praktik? det var mere over i. Du er også super god til dansk, og du er god, altså, du er også. Jeg var bare god og engageret, eller hvad man kan kalde det. Jeg gik op i det og gjorde mig umage. Men hvis de havde spurgt, altså hvis jeg havde været mere, hvis jeg havde været der, hvor jeg er i dag, meget mere reflekteret, så tror jeg da helt sikkert godt, at jeg kunne have gjort det udmærket inden for byggebranchen i nogle praktiske fag, så tror du ikke, at det også kan starte tidligere i den måde vi former alle vores klasselokaler på ude i folkeskolerne I den?

Casper Kjerumgaard:

grad. Altså vi har et kæmpe astronomisk problem med vores folkeskole. Vi har fjernet alt hvad der hedder at være kreativ, fantasifuld, for undervisningen. Einstein sagde jo, at viden det er alt, hvad vi har i verden i dag, hvor fantasi er alt hvad der kommer til at blive. I folkeskolen er det jo. Vi har jo den ene testkrav efter den anden, og nu skal dem, der går ud i 9. Det, skal de lade lade lære i 8. Klasse. Alt hvad der hedder, det at være kreativ, har vi fjernet. Er det sådan at nogen siger, vi har håndværk og design? Ja, så får de en. Da? Mette Frederiksen spurgte mig på mødet, hvor vi var inviteret til at komme med vores mening omkring erhvervsuddannelserne Det er da fantastisk, at vi donerer 900 millioner kroner i 10 år til erhvervsuddannelserne, men det kommer ikke til at gøre en forskel, der kommer ikke til at være flere unge der væ, for halvdelen er praktisk begavet, den anden er teoretisk begavet.

Casper Kjerumgaard:

Vi har en kassetænkning i folkeskolen om at selvfølgelig skal vi lære at skrive og læse og regne. Det er der ingen tvivl om. Men vi kan godt sætte det i kontekst med hinanden. Så tagværk man har lavet, man skal lave en materialeberegning, man skal lave nogle taghældinger, som man skal regne med cosinus og sinus. Vi kan godt, men vi gør det ikke, og derfor er der jo desværre stadigvæk rigtig mange i folkeskolen som mistrives. Jeg er håndværker. Jeg tænker, det er jo åbenlyst, at der er noget.

Casper Kjerumgaard:

Så har vi mellemtrinet og udskolingen skal være praktiske linjer, og når man går i udskoling, altså de sidste tre år, skal det være sådan at man kan komme ud i lærer nogle dage om ugen, og det er jo ikke fordi, at vi ikke vil lære mindre eller blive mere bolige eller teoretiske. Vi skal have begge verdener. Lige nu har vi ikke begge verdener, og I skal ikke komme og fort i skoler, og det er mange. Hver år jeg besøger Det er mere end 100. Ingen sløjtlokaler, som det hedder da jeg var ung, Trælokaler, ingen materialer til, om det så var limstifter eller papir eller pap eller tjenestikker som man kunne bygge med Save, værktøj, søm, ingenting. Og det synes jeg er trist. Regeringen. Så det var det. Jeg ville sige, at der er gode ting ved IPX'en, men der er også nogle dårlige ting. Det vil fjerne 10. Klassen, og så har de barberet jeg ved ikke hvor mange millioner fra folkeskolen.

Casper Kjerumgaard:

Altså det er ikke den rigtige retning. Jeg har lige fået at vide at Novo Nordisk Front er verdens rigeste front.

Carina Løvenfald Christiansen:

Hallo, ansøgning vi skal have pimpet. Ja, præcis, nu. Nej, hvad er det Jamen? altså ja, fordi det er jo også super fedt, at de så har fokus på dem, men tror du, det kommer til at gøre en forskel? Nej, fordi, set fra min stol, så skal indsatsen ligesom gøres langt før.

Casper Kjerumgaard:

Jeg tror det kommer til at gøre en forskel for de unge som er på det trin, som Jeg tror det kommer til at gøre en forskel for de unge som er på det trin, som kan få de her to år til at få en tænkepause med noget relevant indhold, men jeg tror ikke på det kommer til at gøre en forskel på hvor mange der kommer til at søge. Vi lever også bare i en tid hvor det der med at skulle være håndværker har ingen status, som i nul status. Altså vi har jo i sidste 8 år lavet sådan et foredrag på skolerne i Ballerup 10 skoler hver efterår ikke. Og når vi spørger ud, så er tallet af dem der gerne vil være håndværkere faldet helt vildt. Ikke Hvor jeg i starten er ude og holde foredrag for 1.500 elever Kunne nede på 5.

Carina Løvenfald Christiansen:

Altså så jeg ved ikke hvad der er sket, men de unge vil ikke være håndværkere, men er det ikke også lidt tragisk, komisk, eller at de uddannelser eller uddannelsesinstitutioner og mange af de bygninger hvor vi skal uddanne de her håndværkere i at lave god kvalitet og godt håndværk og faglig stolthed osv. at de nærmest er i forfald, mange af de steder, hvor vi skal skabe nogle solide håndværk?

Casper Kjerumgaard:

Helt enig, Og jeg mener jo i den grad, at man skal ikke fjerne penge fra folkeskolen. Vi skal have tilført penge, så vi kan få de her praktiske linjer op på et sted, hvor det aldrig har været. Jeg ved godt, jeg havde sløjt og håndarbejder og man skulle have kørekort til sygemaskinen og sådan noget. Men vi skal endnu vildere, Vi skal længere ind i hvad det vil sige at have praktiske fag. Det er et helt ny folkeskole, tror jeg.

Casper Kjerumgaard:

Ja det er, Og så tror jeg jo også, som du selv siger, vandværksuddannelser. Men der er noget med. Nu har jeg nemlig mødt mange piger, som så har været til brobygning, og så kommer de ned på en skole, hvor de står og drikker Red Bull-energidrikke og står og ryger, og Så det er helt imaget, fuldstændig imaget, det er fuldstændig sent til månen.

Casper Kjerumgaard:

Så det skal der ryddes op i, og der mener jeg altså, der er jo mange arbejdspladser hvor du ikke må ryge. Jeg ved ikke, hvad det er, og jeg ved godt, at jeg lyder som en gammel nisse og jeg er en gammel nisse, men jeg mener, at vi har en udfordring, og jeg mener, at vi håndværkere i højere grad skal værne om jeg vil dejligt sætte min datter sådan et sted hen, hvis hun ønsker at være mure.

Carina Løvenfald Christiansen:

Nej, det kan jeg da godt forstå. Ja, så, vi skal have, vi skal have skabt nogle gode rollemodeller.

Casper Kjerumgaard:

Ja, nu vil jeg jo med vilje ikke sige med navn nogle af de her uddannelser, for så får jeg dem på nakken.

Carina Løvenfald Christiansen:

Men jeg mener, der er en udfordring Der skal sim Sløjt? Ja, præcis, Jeg er enig, selvom jeg jo ikke på det seneste har været ude at besøge de her. Men jeg kan jo bare huske, hvordan det var, da jeg var ude at besøge nogle steder Og jeg har hørt at. mange af dem står i hvert fald og ligner sig selv som dengang Her i det område hvor jeg er fra. Apropos det med visitkort og image osv. Jeg har også hørt, at du deler også lidt nabokort ud. Det er rigtigt.

Casper Kjerumgaard:

Når jeg laver de her vægge, så kan man sige at jeg bruger jo primært Instagram som annoncering, Med stor succes. Jeg kan jo fuldstændig vælge, hvor målgruppen skal bo, hvor gamle de skal være. Jeg reklamer altid kun til kvinder Mellem 30 og 50.

Carina Løvenfald Christiansen:

Altså bevidst Yes, fordi det er kvinderne, der tager beslutningen derhjemme.

Casper Kjerumgaard:

Det kan godt være at manden har fået en god idé. Men hvis ikke den Og det er der ikke noget dårligt i, Jeg skal ikke ud i en kæmpe konflikt. Så er det til.

Casper Kjerumgaard:

Frederiksberg og Østerbro, det er der jeg har flest kunder, kvinder mellem 30 og 55 ish, og så laver jeg nogle hashtags på hvad de skal interessere sig for. Og så stikker det jo helt af i perioder. Og så tænker jeg, kan jeg ud over de her annonceringer på Instagram, som jo er nemt at lave hjemmefra i sofaen, have sådan en form for for visitkort. Men jeg vil gerne have, at meget af det jeg laver må gerne være sådan lidt ikke provokerende, men anderledes. Og så lavede jeg i samarbejde med min kone det her samarbejde med at få lavet nogle visitkort, hvor at, undskyld, jeg larmer Og vi kender det jo alle sammen når man kommer ind i en opgang, at så kan der være nogen i opgangen hvis man at det larmer helt vildt, at de så bliver sure.

Casper Kjerumgaard:

Så jeg synes, igen tilbage til den gode rollemodel og har et ansvar for at vi skal opføres ordentligt. Så lægger jeg visitkort ind i brevsprækkerne i påskassen. De er jo nede når jeg kommer, og så kan jeg jo bevidst, fordi jeg får så mange henvendelser, kun ligge til stuen først af anden sal, selv i materielle opbæring. Det er også privilegeret, det er meget privilegeret.

Casper Kjerumgaard:

Altså fuldstændig, men så har jeg jo i hvert fald gjort opmærksom på, at der kan komme noget larm i perioden, hvor det foregår. Så ja, og på bagsiden står der så kontaktinformationer og lidt billeder af, hvordan sådan en vinduesvæg kan se ud, og så er det jo super vigtigt.

Carina Løvenfald Christiansen:

men det har jeg jo også virkelig fået opmærksom på, at byggebranchen er jo, det er der mange brancher, der er, men især byggebranchen er jo netop meget mund-til-mund baseret. Så leverer du et godt stykke arbejde, god håndværk, så er du sikker på også at få en god anbefaling og at folk nok skal sige dit navn, hvis der er nogen der siger, at jeg mangler sgu en løsning til det her.

Casper Kjerumgaard:

Ja, fuldstændig enig, det fungerer stadigvæk i 2024, at folk tager til middagsselskab som lige har fået lavet køkken. det er jo, at vi har med at gøre med nogen som brænder for det de laver og som opfører sig ordentligt altid og som naturligvis leverer et kostnægt arbejde.

Carina Løvenfald Christiansen:

Hvad kan man være opmærksom på som forbruger?

Casper Kjerumgaard:

Der er jo rigtig mange synlige tegn. Det første jeg ville sige som Så vil jeg gå ned og bede mig om at åbne bagdøren til bilen. Hvordan ser det ud derinde og hvordan ser det ud på forrummet? Det vil være det første. Og når det ligner dig bare lort, så kommer det til at sætte sig sådan ud op i dit hus.

Carina Løvenfald Christiansen:

Det kan du være helt sikker på. Det var et godt råd.

Casper Kjerumgaard:

Ja, det er det bedste tip, Og jeg siger ikke, at min bil ikke fungerer for mig med mine systemer. Så kan de vise mig dit lukkede skab. Ja, og så er jeg jo ambassadør for Miluoki, så der kan jeg jo i alt packaften ind, så jeg har jo nu også nogle systemer bagi, hvad jeg laver. Så jeg synes da som forbruger det kan du være opmærksom på, i hvert fald Gå lige ned, ognes jeg, at jeg kan svare på mange ting. Der kan også være nye materialer, som jeg aldrig har hørt om, Og der plejer jeg jo altid at sige med nye materialer, hvad er historikken? Har du gemt min måned? For så ved jeg ikke, hvordan de arter sig. Jeg vil gerne have en 30-50 års har en dialog omkring hvordan skal det se ud, hvilke materialer bruger du og hvordan er? således, Simpelthen, som forbruger kan vi godt stille krav til at være i dialog med kunden eller med håndværkeren. Og så til håndværkeren kom lidt mere velforberedt.

Carina Løvenfald Christiansen:

Ja, du er jo hunerik. Ja, præcis.

Casper Kjerumgaard:

Er der flere ting. Jeg vil altid sige at som forbruger får altid mere end et tilbud, for ligesom at finde ud af, hvor ligger vi.

Casper Kjerumgaard:

Et godt råd er tre, ja tre tilbud er altid en god idé, som man sådan nogenlunde ved. Så kan det godt være, at hvis man nu skal have et nyt køkken, så har man måske overvejet et køkken fra én producent og det her det skal være sneker og forramme køkken, så er det jo selvfølgelig en anden pris. Så der kan være nogle ting, der kan. Materialer er jo dyre. Vi lever i en tid hvor materialer er rigtig dyre, så når du vælger gode og være nysgerrig på dine håndværker Det handler igen ikke om at være først færdig De der tidsplaner, hvor unge mennesker flytter ind i et hus og så siger vi, så er vi færdige om to måneder. Vi har været hele huset igennem.

Casper Kjerumgaard:

To uger for drarmitter, hvor man tænker, det er vildt, flyt ind i et hus, køb et hus, lev med det. Hvordan er flået? Hvordan står solen op? Hvor vil den bedste terrasse?

Carina Løvenfald Christiansen:

være. Jeg står lige midt i det. Det giver så god mening. Lad være med at fælde alt fra start.

Casper Kjerumgaard:

Nej, endelig ikke. I Sverige siger de, at de tager det lugnt.

Carina Løvenfald Christiansen:

God på ikke. Den er god på, ikke Den er god. Jeg har også Det, har vi måske lidt, men jeg synes bare det var et fedt, en fed vending, at du har udtalt dig eller du har skrevet dit opslag. jeg tror det var det i forbindelse med at du var forbi Christiansborg, at vi befinder os i en kreativitetskrise. Ja, Er det sådan generelt, eller er det også? altså, tænker du også her på, at er det hele samfundet eller er det håndværkerne eller hvad? Hele samfundet?

Casper Kjerumgaard:

Og det er jo fordi. Nu har vi jo snakket om folkeskolen. Vi belønner jo ikke kreativt tænkende væsener. Det er den ene ting. Den anden ting, det er, at vi giver dem jo ikke nogle rammer. Alt, hvad vi laver i folkeskolen, hvor de unge mennesker er i den grad, her kommer der nogle ind i videre. Vi bliver jo født som originalere og dør som kopier. Nu har jeg taget mange floskler med, men det er jo sådan lidt, fordi vi propper dem ned i en kasse. Hvad med at lave en folkeskole, hvor vi starter et sted, hvor der ikke er nogen bokse, Hvor man simpelthen kommer ind i et lokale, der er ingenting, og så bliver der sagt nu skal vi lave bordet til alle savne, Nu skal vi dit, nu skal vi dat, Og der er ingen, alt er jo med rettelægtslinjer. Du skal lave den her på 45 minutter. Det skal se sådan her ud, Der er jo ingen mulighed for.

Casper Kjerumgaard:

Så tager jeg det og siger, at du skal være færdig, og bum, og så var jeg tilfældigvis til et foredrag med Rane Witterslev, vores direktør for Nationalmesteriet. Fuldstændig stak helt af, som jeg godt kan lide. Men det her med at han har været pelsjærer ude i Sibirien og det her med at der skal du i spise og det er minus 50 grader, så der tror jeg i høj grad, når vi kigger derud, at der har de jo været ekstremt kreative og ikke mindst belønnet det, at være kreative. Måske når vi har siddet som fanger je vi et spyd som havde en træfog, så man kunne fange ål, eller jeg ved det ikke. Men i dag lever vi i et samfund, hvor man overhovedet ikke på nogen måde belønner at være kreativ, og det synes jeg er ærgerligt, særligt fordi, når vi kreativitetskrise Og jeg ved da godt, at vi måske også lever i en tid lige nu hvor alt det her DIY blomstrer helt vildt, mega, kæmpe, fantastisk.

Casper Kjerumgaard:

Jeg elsker det. Men både som udevende DIY'ere, som kunder der køber håndværksydelser, og som håndværkere skal, skal vi måske være bedre til at kode lidt ned og så lave mindre, men lave det godt. Altså, det tror jeg, er vigtigt.

Carina Løvenfald Christiansen:

Godt håndværk for fanden. Men det synes jeg faktisk, der mangler noget mere. Skal man kalde det mainstream flow-tv, altså omkring, fordi jeg ved godt, at der er alle de her programmer og sådan noget. Men det synes jeg bare ikke taber ind i det gode håndværk. Det er mere nu bygger vi et eller andet og lader en masse være kreativ, og så river vi det ned igen bagefter. Og hvad skete der lige med klimaet? ikke, jeg sidder og smiler, fordi det er jo fuldstændig spot on.

Casper Kjerumgaard:

Jeg mener jo i høj grad også, at medierne kan sælge noget hurtigt til nogen som kommer ind og tænker okay, hvad var det for en mega over, der bare skete her, som jo ikke er lavet rigtigt. Så vi har i høj grad et ansvar, som de her store tv-produktioner, der laver de her programmer. Nu kan jeg jo s til mange programmer, som vi selv synes, var helt nede. Godt håndværk, det er der ingen der gider lave. Hvor konkurrencen henne? Der skal være en konkurrence. I skal være færdige på to dage, så de programmer skal ud.

Casper Kjerumgaard:

Altså, nu synes jeg jo, frank Eriksen, som jo før hed noget andet, bunderøven, har jo på en eller anden måde et fuldstændig fantast. Både kaster sig ud i projekter, som han ikke kender til, han dygtiggør sig ved at lave nogle fejl og blive bedre til dem, og laver projekter over tid, kommer tilbage til og det ene og det andet. Sådan nogle programmer vil jeg da gerne sætte meget mere af. Men måske mere specifikt på håndværket Bindingsværk, hvordan laver du gamle kernetræ, ternetræs, vinduer, rigtigt Kitter dem Lindeolie-maling, og i den forbindelse er vi jo Jeg har jo forsøgt mange gange at banke døren ind fra Danmarks Radio og TV2. Og har mødt, det vi ikke er interesserede i. Så jeg har jo så prøvet at gå.

Casper Kjerumgaard:

Det vil vi jo sikkert ikke sige. Det er jo ikke et kend. Det startede på DR2, ingen visninger, ingenting. I dag er det jo kæmpestort at blive solgt til, at vi har mange produktioner ude omkring i verden. Det samme med Nulstjerner. Altså, jeg tror vi skal være mere modige omkring hvad det er for nogle programmer vi tør sende, og ikke mindst, det kan da godt være, at der ikke er så. Nu kom jeg ud af et helt andet tangent.

Carina Løvenfald Christiansen:

Men det har vi, vi har et ansvar, og vi skal have meget og tilbage til det der med vi skal jo tur-inspirere med noget som altså netop, at folk får øjnene op for en måde man ikke er vant til at ja, og jeg har jo bare prøvet at finde andre kanaler.

Casper Kjerumgaard:

Nu har jeg jo så lavet samarbej i sidste uge, hvor vi skal lave gamle kantridsvinduer, hvordan man renoverer dem, hvordan man giver dem lindolie, maler dem, kitter dem, osv, osv. Så jeg har jo bevidst valgt nogle kanaler, hvor jeg kan se det her. Det giver nogle ringe i vandet Flere ringe i vandet på godt.

Carina Løvenfald Christiansen:

Jeg tror bare, jeg fik lukket op for en ventil. Det var i forhold til det her med medierne.

Casper Kjerumgaard:

Jeg savner da i hvert fald noget mere af den slags. Også fordi vi lever i en tid som er meget stressende når vi dykker ned i det her gode håndværk. Nu er jeg begyndt at følge sådan en som laver skeer. Ja, og det ved jeg godt, har været sådan en tendens-trend der har kørt i nogle år nu. Det er jo det mest meditative at sidde i et bål og snitte ske.

Casper Kjerumgaard:

For det første er det rigtig, rigtig svært. Det vil sige, at man har nogle skills man lige skal lære og nogle specifikke redskaber som skal være helt skarpe. Når man så sidder og snitter, det er jo man kan høre godt håndværk, der bare sukser af sted.

Carina Løvenfald Christiansen:

Jeg tror at det der ville være så mange der ville synes, det var inspirerende at se. Nu kan man jo bare se ham. Nu kan jeg ikke lige huske, hvad han hedder, men sådan en ung gut ginger eller noget, der går outdoor I.

Casper Kjerumgaard:

Danmark.

Carina Løvenfald Christiansen:

Ja, som bare er blevet kæmpestor, har fået en million følgere, som bare har gået ud i vildmarken, og så tager jeg lige det her og så gør jeg lige sådan her. Super sej, og folk elsker det, og han er autentisk, og jeg tror bare, jeg tror det er fejlkastet, i hvert fald i de her kæmpe store medier, at der ikke er seere til det, for jeg tror faktisk godt at det er noget folk vil kunne blive inspireret af. Altså det er jo de der typiske boligprogrammer osv. Der har mange seere.

Casper Kjerumgaard:

Så jeg forstår ikke, hvorfor man ikke. Og man kan sige, at jeg må jo ligesom også bare Nøj. Så måske et lidt trist ord, men jeg ser dem jo, for jeg kan godt lide alt om håndværk, og så sidder jeg jo nogle gange og tænker, at det var lidt sløjt, ikke? Så jeg byder da også folk velkommen, som starter deres egne kanaler ud fra at de har et ønske om at lave nogle ting i naturen. Altså passionerede folk, uanset hvad de laver. Det er jo bare helt vildt fedt.

Carina Løvenfald Christiansen:

Ja, det er det.

Casper Kjerumgaard:

Men heldigvis lever vi jo i en tid hvor du kan jo se tv-produktionerne. Han vil nok også blive kontaktet på et tidspunkt. Hvis han har en million følgere, så er han interessant guf, Så han skal nok blive kontaktet.

Carina Løvenfald Christiansen:

Eller så er han værd. går jo brug af at være til stede på digitale eller på sociale medier. Digital kreatør, tror jeg det hedder inde på Instagram. Ja, hvis du står der som håndværker og gerne vil frem i verden eller ud over. Ja, Hvad har du?

Casper Kjerumgaard:

Altså man kan sige nu er jeg jo til stede på Instagram, og det var også da jeg startede, Det er jo en eller anden form for et digitalt visitkort. Jeg er jo glad for at formidle, jeg har ting på hjertet, der jeg altid har haft. Så for mig var det nærliggende. Da jeg startede med at jeg går jo oftest på arbejde alene, så tænkte jeg, nu deler jeg ligesom, så jeg har nogen jeg kan gå på arbejde med, have nogle kollegaer, og det tog jo fart, og så kunne jeg jo på et eller andet tidspunkt, da jeg rundede, tror jeg, 500 følgere, så begyndte jeg at tænke sådan lidt okay, kan der være noget penge i det, her nogle samarbejde. Hvis du selv har bestemt samarbejdspartneren kan jo være ret god til at give dig det der hedder social proof. Det vil sige, at du får nogle andre til at sige ham, der Kasper, han er ret sej, det hedder social proof, det er godt for din profil, det er godt for dit brand. Så det har jeg arbejdet meget med.

Casper Kjerumgaard:

Jeg har altid været af en block, som man siger i USA eller i England, og prøvet mange brands, også inden for byggeriet. Det jeg synes, der er vigtigt i dag, dem jeg arbejder sammen med i dag er brands, samarbejdspartnere, hvor de vil mig med alt hvad jeg ligesom står for, hvor det ikke så meget handler om penge, hvor det ikke så meget handler om rigtig mange unge for da jeg startede, var der jo ikke nogen. Der er jo måske over 100 kanaler i dag med håndværker, instagrammer, social media følgere eller udøvere og det er fedt. Men mange kæmper med, at de kan modtage produkter uden at få nogen penge for det. Og man kan sige når du har en marketingkanal som din Instagram-Somi-kanal, er så alt, hvad du laver, skal du have løn for. Så jeg har da til rigtig mange samarbejder og der er mange der kan sige du får 100.000 for at lave en film, hvor jeg siger tusind tak, men nej tak, for jeg kan ikke stå inden for produkten.

Carina Løvenfald Christiansen:

Det er super vigtigt.

Casper Kjerumgaard:

Det kan også være, du får denne her bil, men Øh, nej tak. Så det jeg prøvede på fra starten, det var at have en god håndværkerforretning, som betød, at jeg havde en god eksponering, hvor jeg lavede nogle relevante ting som var spændende at følge med i. Og hvordan kunne jeg ligesom vælge nogle produkter, samarbejder I dag er jeg jo ambassive og realturmad.

Casper Kjerumgaard:

Men det er jo produkter hvor jeg får løn for det jeg laver, og det synes jeg er vigtigt, fordi det er jo et arbejde. Og lige nu har vi jo med en industri at gøre, at den er lidt farlig når man er ny, og jeg kan godt forstå at da jeg startede fik jeg også værktøj mod, bare at vise det, og jeg kunne mærke, at det var ikke den rigtige vej at gå. Og i håndværkerbranchen er der rigtig mange materialer, rigtig meget værktøj og rigtig meget arbejdstøj, og er du en profil som har bare for 100 følgere, så skal du have penge. Men det er en forkert vej at gå, tror jeg, og lidt bagsiden af influencerverdenen.

Carina Løvenfald Christiansen:

Ja, og det er vel lidt også tilbage til altså min opfattelse af dig, til at jeg synes det er influencer på den gode måde, at du også er selektiv, i dem du så vælger at tage et samarbejde ind, med, at du lægger dit ansigt til. Ja, er det egentlig noget, som du også I branchen?

Casper Kjerumgaard:

Fordi der er jo to verdener ikke, der er jo den gengse influencer-verden, masser af produkter, der flyver rundt her og der, og så der byggebranchen Jo, altså jeg er jo ekstremt selektiv som person og går meget op i kvalitet og har helt klart nogle ting som jeg bare er en kæmpe socker for, det er der ingen tvivl om, og jeg elsker værktøj, så på den måde er jeg jo den fødte håndværker. Jeg synes jo det er sjovt at vi har en influencer-verden, hvor hele det her håndværksbranche er jo det vildeste Blue Ocean, som slet ikke er blevet åbnet endnu. Vi ser jo mange store influencer inden for modverdenen Kardashians, som jeg også elsker at se sammen med mine børn Og det er jo fordi man kan lade sig inspirere af nogle som også er dygtige forretningsfolk.

Carina Løvenfald Christiansen:

Ja, det er det. Man skal ikke underkende.

Casper Kjerumgaard:

Nej, og der mener jeg det helt klart også at hvis vi skal have det her Blue Ocean inden for håndværksbranchen og influenceri, så skal vi jo selvfølgelig have med nogle spilleregler at gøre, der er ordentlige, og derfor dem, der er involveret noget fra produkter, brains, skal det selvfølgelig også have løn. Men kast dig ind i det. Vi lever jo i en tid hvor holdmærksmangsten har ikke været på landkortet. Ind og komme med og være med, og der er jo mange der siger det er da ikke så fedt for dig, at vi siger flere Jo, for så bliver alle vilkårne, det hele bliver meget bedre. Jo flere vi, mere interessant.

Casper Kjerumgaard:

Så skal du, måske bør bære nogle ting væk for at blive endnu mere god til det du laver, for at der er en eller anden produkt der siger det er lige dig vi mangler. Du skal ikke være bange for at være 100% dig selv. Det er det vi kan lide. Vi elsker, når der er nu fortæller du mig om det her ginger outdoor man som eksploderer med en. Han er jo helt unik. Jeg elsker unikke mennesker som bare står 100% ved hvem de er. Det er så befriende og mega inspirerende.

Carina Løvenfald Christiansen:

Kan lade bede om forladelsen. Ja og kære håndværkere.

Casper Kjerumgaard:

Blue Ocean influencerverdenen er afsted.

Carina Løvenfald Christiansen:

Det eneste man lige skal være lidt opmærksom på, det er selvfølgelig hvordan, men det er igen do your homework Med for homework med forbrugerombudsmanden og hvad der er af regler og hvad man må sige og hvad man ikke må sige.

Casper Kjerumgaard:

Og lige nu er forbrugerombudsmanden jo ude, fordi der har været hele den der sag med nogle grupper af influencers, med at vi jo i virkeligheden slet ikke må bruge copyrighted musik i noget, der er en reklame, Alt hvad du har på din regler, også omkring giveaways, Og på et eller andet tidspunkt nu har vi jo ikke set nogle af de her sanktioner i byggebranchen, men nogle gange deler de jo bøder ud, og så får man en bøde for 400.000.

Carina Løvenfald Christiansen:

Og det er ikke så sjovt.

Casper Kjerumgaard:

Jeg er sindssygt spændende I forhold til byggebranchen. Jamen, det er top relevant.

Carina Løvenfald Christiansen:

Og også altså, hvad er bæredygtighed? Hvordan må du bruge bæredygtighed i retorikken og sider? Greenwashing, ja, Yes, greenwashing.

Casper Kjerumgaard:

Så jeg synes da jo som alt andet nyt.

Carina Løvenfald Christiansen:

Nu har jeg jo været i branchen i mere end 30 år så skal vi invitere Jylland, vil de nok stå og kigge lidt, ikke? Hvad kan det? Så, det bruger vi godt. Hvad kan det? Ej, fedt, mega fedt. Jeg tænker, at jeg er i hvert fald kommet en år. Altså jeg synes, vi er kommet rundt om alle de ting, som jeg rigtig gerne vil have en snak om. Sidste ting. Nu ved jeg jo, at et af dine råd er, at man skal begå fejl for at udvikle sig. Men er der alligevel noget, som du her til slut ville ønske du ligesom havde vidst eller nogen havde fortalt dig, da du helt spæd tømrer stod, der ind i branchen, som du kunne dele, som du kunne dele?

Casper Kjerumgaard:

Altså man kan sige, der er ingen tvivl om at hele min platform og der, hvor jeg er i dag som 52-årig tømrer skyldes, at jeg har været omgivet af nogle virkelig dygtige håndværkere som jeg kunne se op til, som jeg kunne lære fra, men som også stillede krav. Og det har jeg jo også haft med både min mor og min far og min morfar, som jeg synes, med de ting de har lavet og de jobs de har haft, har gjort at jeg har lært meget, og det tror jeg også har betydet, at jeg derfor ikke har skulle begå så mange fejl. Men jeg kan jo se at uanset hvad jeg har kastet ud i for jeg har jo også en stor hjerte for outdoor-ting at der er mange ting jeg har skulle lære på den hårde måde, når man står i minus 40 grader og ikke lige har tænkt, at det kan være en god idé at være i et femblad ud eller hvad jeg kan sige. Så jeg ved ikke om man kan sige At nogen fejl skal være for dyre lærepenge. Jeg tror det er vigtigt At kaste sig ud i Det du nu drømmer om At lave, gøre Uden tanke på hvor det bringer dig hen Og med hvilke fejl der kan komme.

Casper Kjerumgaard:

Altså, mere det der med. Altså gå all in, nu fyrer vi den af, og så ser vi hvad der sker. Lige nu er jeg ved at læse en bog af Morten Kirchhoff, som har lavet en bog som han sendte til mig og skrev Danmarks modigste håndværker. Det bliver jeg mega stolt af. Men det kræver jo at leve i den verden vi lever i i. Det kræver mod, at turde gå den vej vi drømmer om og sige fra mod, dårlige håndværk, dårlige tidsplaner. Så jeg tror at vi kan. Jeg tror i det hele taget at vi alle kan lære af at lige stikke fingrene i luften og lige mærke efter og skrue to ned for hastigheden. Det vil være godt. Og begår vi fejl? Kig på dem, evaluer dem og kom videre. Begår du fejl igen? Selvfølgelig gør du det. Det skal vi.

Carina Løvenfald Christiansen:

Og selvfølgelig tage ansvar for dem.

Casper Kjerumgaard:

Det er klart, det er det med bare at tørre dem af.

Carina Løvenfald Christiansen:

Det holder ikke. Det oplever jeg også nogle gange i visse dele af branchen.

Casper Kjerumgaard:

Ja, det er jo klart med et byggeri, som vi har lavet og har måden vi bygger på i dag, der er der rigtig store summer involveret, så der gør firma jo alt, hvad de kan for at slippe udenom.

Carina Løvenfald Christiansen:

Det er skidt, der køber jeg håndvasken. Ja, præcis, kasper, tusind tak.

Casper Kjerumgaard:

Kæmpe fornøjelse. Det var det også her. Det var det.

Carina Løvenfald Christiansen:

Mega fedt.

Casper Kjerumgaard:

Ja mega fedt.

Carina Løvenfald Christiansen:

Danske tekster af Jesper Buhl. Scandinavian Text Service 2018.